prostorno planiranje
Izvor: geralt / Pixabay
NOVI PROJEKT

Prostorno planiranje - temelj energetske tranzicije gradova

Novi projekt olakšava energetsku tranziciju jačanjem kapaciteta lokalnih i regionalnih vlasti u provedbi energetskih i klimatskih politika kroz prostorno planiranje, stoji u priopćenju Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

Lokalne i regionalne vlasti igraju ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena u Europskoj uniji. Oni su izravno odgovorni za provođenje nacionalnog i europskog zakonodavstva u praksi jer izravno i neizravno kontroliraju razvoj svojih teritorija. Međutim, različite barijere, poput nedostatka obvezujućih ciljeva i poticaja ili nedostatka sustavnog, integriranog i dosljednog pristupa energetskom i klimatskom planiranju, koče provedbu energetske tranzicije.

Prostorno planiranje se nameće kao potencijalno rješenje ovih barijera.

Prostorno planiranje predstavlja interdisciplinarnu metodu planiranja razvoja jedinice lokalne ili regionalne samouprave u prostoru. Ovi pravno obvezujući planovi za cilj imaju osiguravanje racionalne teritorijalne organizacije korištenja prostora kako bi se uravnotežili zahtjevi za razvojem s potrebom zaštite okoliša, povećanja otpornosti te postizanja društvenih i gospodarskih ciljeva.

Iako je prostorno planiranje u svojoj suštini interdisciplinarno te bi trebalo obuhvatiti sve aspekte razvoja u prostoru, u praksi se to uvijek ne provodi sustavno. Također, možemo uočiti niz razlika u pristupu diljem Europske unije.

Testiranje

Tu nastupa IN-PLAN: ovaj novopokrenuti LIFE projekt ima za cilj osnažiti lokalne i regionalne vlasti u korištenju prostornih planova za provedbu svojih energetskih i klimatskih politika, što će rezultirati većom stopom provedbe mjera ublažavanja i prilagodbe na učinke klimatskih promjena, uključujući mjere energetske učinkovitosti. Pristup koji će se razviti kroz IN-PLAN testirat će se u Hrvatskoj, Irskoj, Italiji, Rumunjskoj i Švedskoj.

- Općine, gradovi i regije su na prvoj liniji borbe protiv klimatskih promjena, ali trebaju odgovarajuće alate i metode kako bi bili učinkoviti. Fokusiranjem na prostorno planiranje, praksu s kojom su već upoznati, osnažit ćemo ih u provedi svojih strategije te im omogućiti izravan utjecaj na proces energetske tranzicije unutar svog teritorija. - ističe Tomislav Novosel, stručni savjetnik REGEA-e i koordinator IN-PLAN-a.

Osim rada s općinama i gradovima, IN-PLAN za cilj ima i pokrenuti program jačanja kapaciteta energetskih, klimatskih i razvojnih agencija diljem Europe kako bi one svojim djelovanjem prenijele proces integriranog planiranja – IN-PLAN praksu – i na druge zemlje članice.

- Integrirano planiranje na razini jedinica lokalne samouprave karika je koja nedostaje kako bi zelena tranzicija postala stvarnost na razini građana. IN-PLAN će lokalnim vlastima dati potrebne alate za taj proces, osigurati širenje procesa integriranog planiranja po cijeloj Europi te omogućiti usklađivanje s Fit for 55 ciljevima na svim razinama. – pojasnio je Jérémy Cléro, stručnjak za energetsku politiku pri IEECP-u

U roku od 5 godina od završetka projekta mobilizirat će se gotovo 700 tijela javne vlasti, što će rezultirati razvojem, provedbom i praćenjem integriranih planova koji će zauzvrat rezultirati značajnim uštedama energije, smanjenjem emisija CO2 te povećanjem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i ulaganja u održivost.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)HUPFAS_Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustavaHrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!