Put prema energetskoj autonomiji: Kako zajamčiti socijalnu uključenost
Izvor: DOOR
BORBA PROTIV ENERGETSKOG SIROMAŠTVA

Put prema energetskoj autonomiji: Kako zajamčiti socijalnu uključenost

Rast cijena energije, uzrokovan geopolitičkom situacijom i promjenama na energetskom tržištu, značajno utječe ne samo na ranjive potrošače, već i na sve građane Europske unije. Ubrzana energetska tranzicija koja uključuje zamjenu tradicionalnih fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije i povećanje energetsko učinkovitosti, ima veliki potencijal za ublažavanje energetskog siromaštva.

S ciljem dubljeg istraživanja potencijala energetske tranzicije u borbi s energetskim siromaštvom, Savjetodavni centar za energetsko siromaštvo (EPAH), u suradnji s Gradom Zagrebom i Društvom za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) 28. i 29.  lipnja 2022. u Novinarskom domu u Zagrebu organizirao je drugu međunarodnu konferenciju 'Put prema energetskoj autonomiji: Kako zajamčiti socijalnu uključenost'.

Savjetodavni centar za energetsko siromaštvo (EPAH) je vodeća inicijativa EU-a koju vodi Europska komisija na zahtjev Europskog parlamenta. EPAH djeluje kao suradnička mreža dionika čiji je cilj iskorijeniti energetsko siromaštvo i ubrzati pravednu energetsku tranziciju europskih jedinica lokalne samouprave. Domaćini dvodnevne konferencije su zamjenik načelnika odjela u Glavnoj upravi za energetiku Europske komisije Eero Ailio i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec koji su ujedno i otvorili konferenciju.

Zamjenica Dolenec je posebno istaknula napore Grada Zagreba u borbi s energetskim siromaštvom, pri čemu je naglasila da je Grad Zagreb jedini grad u Republici Hrvatskoj koji je uspio osigurati tehničku pomoć Savjetodavnog centra za energetsko siromaštvo namijenjenu jedinicama lokalne samouprave. Pri tome je istaknula kako smatra da je adresiranje problema energetskog siromaštva u ovom trenutku posebno važno upravo zbog trenutne energetske i geopolitičke krize. 

Konferencija je okupila brojne predstavnike jedinica lokalnih samouprava iz više od 10 država članica; predstavnike Europske unije, donositelje odluka, energetske agencije, organizacije civilnog društva i druge dionike aktivne u borbi protiv energetskog siromaštva.

Konferencija je potaknula dublju raspravu i podjelu iskustava o poukama stečenima iz trenutne geopolitičke krize. Sudionici konferencije diskutiraju o tome kako EU, nacionalni i lokalni dionici mogu zajednički djelovati s ciljem pretvaranja ovog izazova u priliku za borbu protiv energetskog siromaštva i osiguravanje pravedne i održive energije dostupne svima. Upravo stoga je državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine Dunja Magaš istaknula važnost energetske učinkovitosti i načela 'Energetska učinkovitost prvo' u rješavanju problema energetskog siromaštva.

Državna tajnica je istaknula da je Ministarstvo tijekom zadnje dvije godine osiguralo potporu za energetsku obnovu obiteljskih kuća građanima koji su u riziku od energetskog siromaštva kroz Program energetske obnove obiteljskih kuća u kojem je integrirana mjera smanjenja energetskog siromaštva te kroz Program suzbijanja energetskog siromaštva koji uključuje korištenje obnovljivih izvora energije u stambenim zgradama na potpomognutim područjima i područjima posebne državne skrbi za razdoblje do 2025. godine.

Ravnateljica Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske Kristina Čelić, osvrnula se na napore Ministarstva u poticanju energetske tranzicije te je naglasila da je nedavno ministar Filipović sudjelovao na sastanku ministara energetike koji su donijeli opće stajalište podržavanju nove direktive o obnovljivim izvorima energije i nove direktive o energetskoj učinkovitosti. Istaknula je da su upravo ovi dokumenti ključni za osiguravanje čiste i održive budućnosti u kojoj će svaki građanin imati osiguranu ne samo dovoljnu već i priuštivu količinu energije.

Predsjednica Stručne skupine za promet, energiju, infrastrukturu i informacijsko društvo (TEN) Europskog gospodarskog socijalnog odbora Baiba Miltovica navodi da je 'pitanje energetskog siromaštva uvijek imalo središnje mjesto za mene kao predsjednicu ove Stručne skupine. Posebno sam sretna što je Grad Zagreb prepoznao važnost ovog problema, jer sam se u svom dosadašnjem radu često susretala s jedinicama lokalne samo uprave koje nisu znale što da učine s energetskim siromaštvom jer je ono s jedne strane socijalno pitanje, a s druge strane tehničko i infrastrukturno pitanje'.

U okviru konferencije organiziran je i posjet Križevcima - gradu koji već dugi niz godina podržava i promovira koncept građanske energije te koji s ponosom predstavlja Razvojni centar i tehnološki park Križevci. U okviru parka instalirana je fotonaponska elektranu od 30 kW. Gradonačelnik Mario Rajn je istaknuo da je ovo prva solarna elektrana u Hrvatskoj koju u potpunosti financiraju građani po modelu mikro kredita.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!