građanska energija, dobra energija
Izvor: ZEZ
DOBRA ENERGIJA

Saznajte kako pokrenuti vlastiti projekt građanske energije sa susjedima i sugrađanima

Partneri projekta 'Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!', Zelena energetska zadruga (ZEZ), i ove godine organiziraju festival Dobra energija. Kako je došlo do ideje za festival, zašto je važno pokretati takve priče, tko će sve sudjelovati te što građani mogu očekivati, pojasnila nam je Kristina Lauš iz ZEZ-a.

Dobru energiju Zelena energetska zadruga organizira od 2018. godine, a cilj nam je jednom godišnje napraviti veći događaj ili kampanju kojom ćemo popularizirati građansku energiju - energiju koja je obnovljiva i u vlasništvu ili suvlasništvu građana. Od 2018. do danas, Dobra energija došla je u obliku dvije stručne konferencije koje su okupile ključne Hrvatske i europske dionike u području obnovljive i građanske energije. Uz to, proveli smo i turneje Dobra energija, kojima smo zadnje dvije godine obišli preko 20 hrvatskih gradova kako bi građanima diljem Hrvatske približili korištenje solarne energije u kućanstvu te potaknuli predstavnike jedinica lokalne samouprave na podršku građanima u ulaganju u solarnu energiju. U 2022., nakon što se malo smirila situacijom s pandemijom COVID-19, odlučili smo sve što smo do sada radili - od stručnih do zabavno-edukativnih sadržaja 'pod kapom' Dobre energije - objediniti u festivalsko izdanje ovog događaja.

Važnost za građane

Građanska energija je energija koja podrazumijeva da građani preuzmu vrlo aktivnu ulogu u tranziciji na obnovljive izvore energije - ulaganjem u vlastiti izvor obnovljive energije, poput sunčane elektrane, ili udruživanjem sa sugrađanima kroz, primjerice, energetske zadruge. Budući da je građanska energija u Hrvatskoj još uvijek u svojim začecima, a projekti obnovljive energije nešto što nije blisko i razumljivo svakom građaninu, naš cilj je zanimljivim događajima približiti im ove teme i potaknuti ih na uključivanje u tranziciju na obnovljivu energiju, a posebno na korištenje solarne energije.

Zanimljiv i raznovrstan program

Dobra energija namijenjena je umrežavanju i razmjeni iskustava stručnjaka, praktičara i entuzijasta u području obnovljive energije i održivog razvoja iz Hrvatske i drugih zemalja, ali i svim zainteresiranim pojedincima koji jednostavno žele saznati što je to građanska energija i kako je mogu dovesti u svoj dom i lokalnu zajednicu.

Program Festivala je kombinacija stručnih te zabavno-edukativnih sadržaja. On je ujedno prilika za čuti iz prve ruke razna europska, ali i regionalna iskustva u području građanske energije. Među pozivnim izlaganjima prvog dana programa vjerujemo da će biti posebno zanimljivo ono Siwarda Zomera, nizozemskog stručnjaka u području građanske energije koji je sudjelovao u stvaranju revolucionarnih uvjeta za građansku energiju u Nizozemskoj, što uključuje neobvezujući cilj da 50 posto energije u ovoj zemlji bude u vlasništvu lokalnih zajednica.

Isti dan predstavit će se nekoliko zanimljivih inicijativa građanske energije iz Slovenije, Grčke, Francuske i Srbije, a drugi dan programa svi zainteresirani imaju priliku sudjelovati u radionici o razvoju vlastitog projekta građanske energije, koju će voditi stručnjak u ovom području iz europske federacije energetskih zadruga REScoop.eu.

Fokus programa je građanska energija u kontekstu poticaja solarnoj energiji, tako da ćemo prvi dan okupiti i predstavnike javnih ustanova na raspravi o prilikama da solarna energija odgovori na energetsku krizu, a drugi dan se pozabaviti izazovima u praksi, poput manjka radne snage na tržištu solarne energije. O tome ćemo pričati s izvođačima sunčanih sustava i drugim dionicima u području solarnih tehnologija na panelu 'Priče sa sunčanih krovova'.

Što građani mogu očekivati i saznati

Građani imaju priliku upoznati koncept građanske energije, ali i doći do vrlo praktičnih uputa i savjeta kako pokrenuti vlastiti projekt građanske energije sa susjedima i sugrađanima kroz radionicu o razvoju zajednice koja će se održati drugog dana, 6. svibnja. Uz to, građani će imati priliku čuti iz prve ruke iskustva u realizaciji i korištenju malih sunčanih elektrana na 'Turneji po solarnim kućanstvima', koja će se održati zadnji dan programa, 7. svibnja, kada će nam vrata svog doma otvoriti vlasnici kućanstva sa solarnom elektranom u Maksimiru i na Savici Šanci.

Konačno, građanima nudimo priliku da iskuse korištenje energije iz prve ruke kroz Solarno kino - filmske projekcije upogonjene solarnom energijom - koje organiziramo na zagrebačkom Dolcu 5. i 6. svibnja.

Sve zainteresirane pozivamo da saznaju više o Dobroj energiji i programu na našoj web stranici, na kojoj se mogu i prijaviti za sudjelovanje putem prijavnog obrasca.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!