fotonaponi na kući
Izvor: Kelly / Pexels
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Solarne elektrane za kućanstva - besplatna predavanja

Stručni tim Na sunčanoj strani, neprofitnog servisa za podršku u realizaciji solarnih elektrana za kućanstva Zelene energetske zadruge, koji su ujedno i partneri ZGRADOnačelnik.hr-ovog projekta OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! od 29. kolovoza do 2. rujna održat će besplatna predavanja 'Solarne elektrane za kućanstva' na području Zagrebačke županije.

Predavanja će se održati uživo u Velikoj Gorici, Ivanić-Gradu i Dugom Selu, a namijenjena su svim građanima zainteresiranim za ulaganje u vlastitu solarnu elektranu.

Raspored predavanja 'Solarne elektrane za kućanstva' u Zagrebačkoj županiji:

  • Velika Gorica: 29. kolovoza, 17:00, Gradska vijećnica
  • Ivanić-Grad: 1. rujna, 18:00, Pučko otvoreno učilište Ivanić-Grad
  • Dugo Selo: 2. rujna, 18:00, Caffe bar Soho

Predavanja 'Solarne elektrane za kućanstva' idealna su prilika za upoznavanje s uvjetima za ugradnju te cjelokupnim procesom realizacije vlastite solarne elektrane. To podrazumijeva i upoznavanje s ključnim informacijama vezanim uz najčešće prilike za sufinanciranje troškova realizacije.

U Ivanić-Gradu će se predstaviti i aktualan Javni poziv za sufinanciranje izrade glavnog projekta sunčane elektrane u kućanstvima.

Ulaganje u solarnu elektranu i do sada je bilo isplativije od čuvanja novca u banci, a s rastom cijena energenata ono postaje još isplativije. Uz vlastitu solarnu elektranu u kućnom budžetu zadržavamo od 85 posto dotadašnjeg troška električne energije, i to kroz razdoblje od 25 godina, koliko iznosi prosječan životni vijek solarne elektrane.

Jedna od ključnih prednosti solarnih elektrana je i energetska neovisnost. Samostalnom proizvodnjom električne energije iz obnovljivog izvora koji nam je dostupan lokalno, u svakom dijelu Hrvatske, zaštićeniji smo od promjena koje donosi aktualna energetska i druge krize u budućnosti.

Stručni tim servisa Na sunčanoj strani je u posljednje dvije godine održao informativna predavanja o solarnim elektranama za kućanstva u preko 20 gradova diljem Hrvatske. Kroz sam servis, građanima iz cijele zemlje svakodnevno se pruža savjetodavna podrška u procesu
realizacije vlastite solarne elektrane, izrada glavnog projekta, povezivanje s provjerenim instalaterima te podrška u iskorištavanju prilika za sufinanciranje.

Nakon predavanja na području Zagrebačke županije, servis Na sunčanoj strani najavit će i besplatna predavanja o solarnim elektranama na više lokacija na području Grada Zagreba.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Sve javne pozive, natječaje i projekte povezane s nekretninama koji se objavljuju u Hrvatskoj možete pratiti u podrubrici Projekti i natječaji.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!