solarna elektrana
Izvor: ZEZ
ZEZ SUNCE

Solarnim elektranama u vlasništvu građana do većeg korištenja solarne energije u Hrvatskoj

U Zagrebu je prošlog tjedna održana osnivačka skupština Europske zadruge ZEZ Sunce. Ovoj energetskoj zadruzi cilj je povećanje proizvodnje obnovljive energije u Hrvatskoj projektima solarnih elektrana u vlasništvu građana, mikro i malih poduzeća te lokalnih zajednica. Zadruga do 2026. planira realizirati krovne solarne elektrane ukupne snage minimalno 2.000 kW, a prema tom cilju krenut će od elektrana na području Zagreba.

ZEZ Sunce je osnovala Zelena energetska zadruga (ZEZ), partner projekta Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!, koja posljednjih 10 godina potiče razvoj građanske energije u Hrvatskoj i zemljama u okruženju kroz inovativne razvojne projekte u području energetike. Zelena energetska zadruga je zaslužna i za prve hrvatske primjere ulaganja u projekte solarnih elektrana uz pomoć građana: Križevačke sunčane krovove. Zadruga je 2018. i 2019. uz pomoć ulaganja 90 građana osigurala dvije solarne elektrane ukupne snage 60 kW na javnim zgradama u Križevcima. Ovi projekti ujedno su prepoznati na nacionalnoj i razini EU kao uspješni primjeri tranzicije lokalnih zajednica na obnovljivu energiju.

- Vjerujemo kako je model građanske energije u kojem građani proizvode vlastitu energiju najbolji način da u Hrvatskoj povećamo korištenje obnovljive energije te osiguramo da naše lokalne zajednice budu energetski sigurnije i otpornije na društvene krize - pojasnio je Mislav Kirac, upravitelj novoosnovane zadruge ZEZ Sunce i programski koordinator Zelene energetske zadruge.

Osnivanjem ZEZ Sunca, građanima se želi otvoriti prostor za ulaganje u projekte solarne energije u vlastitoj lokalnoj zajednici i aktivno sudjelovanje u tranziciji na obnovljivu energiju. Kao prve projekte, ZEZ Sunce planira realizirati solarne elektrane na zgradama koje će proizvedenu solarnu energiju trošiti za vlastite potrebe ili za prodaju na tržištu. Dugoročno, ZEZ Sunce će težiti proizvodnji solarne energije za potrebe svojih članova, ali i osiguranju investicija za lokalne društveno korisne projekte.

U osnivanju zadruge ZEZ Sunce, Zelenoj energetskoj zadruzi pridružilo se 30-ak članova-suosnivača aktivnih u području obnovljive energije i društvenog poduzetništva. Učlanjenje i ulaganje u projekte solarnih elektrana u narednim će mjesecima biti omogućeno svim zainteresiranim fizičkim i pravnim osobama koje žele mijenjati solarnu sliku Hrvatske i podržati projekte koji pomažu održivom razvoju hrvatskih lokalnih zajednica.
Interes za učlanjenjem u ZEZ Sunce za sada možete iskazati putem digitalnog prijavnog obrasca na poveznici. Po otvaranju poziva za učlanjenje, svi koji su iskazali interes bit će prvi kontaktirani s detaljnim informacijama o uvjetima učlanjenja i prvim projektima solarnih elektrana.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!