smeće
Izvor: Rudy and Peter Skitterians / Pixabay
NOVI PROJEKT

Stand up za klimu - 14 kratkih savjeta za recikliranje

Vidjet ćeš, nakon nekog vremena, ubaciti plastiku u 'običnu' kantu za smeće bit će ti nezamisliv potez, a o papiru da i ne pričamo! Tvoj otpad nekom drugom je korisna sirovina. Ne budi ti sirovina, razdvajaj otpad.

Stand-up komičar Pedja Bajović, udruga Terra Hub i partneri pokrenuli su vrlo zanimljiv projekt - STAND UP ZA KLIMU (Stand Up for Climate) ili #standupzaklimu.

Riječ je o projektu koji koristi inovativan i kreativan način za podizanje svijesti o klimi kod građana, korištenjem alata komedije kao poluge promjena. Kratkim i konkretnim komunikacijskim porukama, kao i pozivom na akciju ugrađenim u snimke stand-up showa, želi se prenijeti poruku o važnosti pojedinačnih postupaka i promjena u navikama svakog od nas kao potrošača.

Želi se utjecati na promjenu u ponašanju građana, toliko neophodnom za postizanje ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma i postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine. Projekt je podržan grantom Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, a zajednički ga, u razdoblju od 14. lipnja do 31. listopada, provode produkcija Komedija s nogu i stand-up komičar Pedja Bajović, udruga Terra Hub i partneri: ZEZ, Ambrela komunikacije, BionTV, Gotiva i Mensch.

Poruku ekipe Pedje Bajovića prenosimo u cijelosti: 

Ovog ljeta besplatno gledajte tri profesionalno producirane predstave stand-up komedije : S NOGU* (*sredstvo za protiv jugonostalgije i jugofobije), MUŠKARAC (o parenju i razmnožavanju) i ROK TRAJANJA …a dvostruka nagrada je i onaj odlični osjećaj što ste svojom akcijom doprinijeli borbi protiv klimatskih promjena i za zaštitu prirode.

Postupak je jednostavan: svoj tekst (proza ili poezija!), fotografiju, kratki video, crtež… ili nešto potpuno drugačije (slobodno budite originalni!) nečega što ste napravili za klimu i prirodu – učitajte na ovoj stranici. I najmanja akcija se priznaje, jer tražimo i podržavamo dobru volju! 

Ako se baš želite i pohvaliti – svoju nagradu možete zaslužiti i ako se svojim koracima za klimu pohvalite i na društvenim mrežama, a sve kako biste na isto potaknuli i druge! Pritom označite/tagirajte:

 • @pedjabajovic.standup @terrahubcroatia
 • #standupzaklimu #HAHAprotivCO2

…i naš tim će vam se ubrzo javiti!

Kratke eko poruke

 • RECIKLIRAJ…

Vidjet ćeš, nakon nekog vremena, ubaciti plastiku u 'običnu' kantu za smeće bit će ti nezamisliv potez, a o papiru da i ne pričamo! Tvoj otpad nekom drugom je korisna sirovina. Ne budi ti sirovina, razdvajaj otpad.

 • PO SVOM MJESTU HODAJ, ROLAJ, VOZI BICIKL, KORISTI JAVNI PRIJEVOZ…

To je dobro za tvoje fizičko i mentalno zdravlje. Čak i ako je u tramvaju ili busu ogromna gužva, a korona će proći… Možeš i pješice stanicu-dvije, to te čini fit!

 • ODRECI SE PLASTIKE ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU…

U trgovini, restoranu ili kafiću odbij slamčice, pribor za jelo, čašice za pića ili kavu ili one spremnike za hranu za van itd. Za sve to postoji bolje rješenje! Jeste li znali: svaki tjedan nekih 5 g plastike unesemo kroz mikroplastiku u vodi i hrani. Ne želiš sedmično pojesti jednu kreditnu karticu plastike, zar ne?

 • NE BACAJ HRANU!

Trećina proizvedene hrane u svijetu završi u smeću! To je jedna od tri vrećice koje doneseš iz kupovine. Zamisli da tigar ne pojede jednu tvoju ruku i jednu nogu! Neće. Budi gladan kao tigar, pojedi sve.

 • ZATVORI TU SLAVINU!

Pitka voda je u današnjem svijetu sve dragocjenija. Ne želimo ratove zato što će je u budućnosti ponestati, a ti je puštaš da teče dok četkaš zube i gledaš u daljinu…

 • VOLI ZELENO…

Čuvaj zelene površine i parkove, vrtove, drveće… jer oni upijaju ugljični dioksid, daju nam kisik, hlade zrak za velikih vrućina, upijaju višak vode za velikih kiša, filtriraju zrak i dom su kukcima i pticama… Biologija 6. razred. Sjedi, pet!

 • TROŠI MANJE ENERGIJE U SVOM DOMU…

Smanji grijanje i obuci se bolje. Gasi aparate na struju kada su na stand-by. Ugasi svjetlo kad izlaziš iz prostorije. Zamijeni rasvjetu u LED. Uloži u dobru izolaciju, obnovu fasade i stolarije…

 • NOSI SA SOBOM PLATNENU VREĆICU, MREŽICU, KOŠARU ILI TORBU…

…ono što možeš stalno i ponovno koristiti. Imaj ih nekoliko: u torbi, na biciklu, u autu, neke čak stanu i u novčanik! I u džep. Imaš puno džepova, priznaj!

 • STAKLENA ILI NEKA DRUGA BOCA…

…koju ćeš puniti vodom, sokom, kavom, čajem i nositi sa sobom, idealno je rješenje! Da, znaju se izgubiti, ali ipak… Ima i sponzorskih boca, reklamiraj svoju omiljenu marku, festival ili grad! To je pravi win-win. I onda još jedan win.

 • POPRAVI, ZAMIJENI, DONIRAJ…

Izazovi vlastiti potrošački nagon – da li te sve ono kupljeno zaista čini sretnijim i boljim bićem? OK, ponešto i ponekad da, ali rijetko i na kratko. Priroda je tu za stalno.

 • KUPUJ HRANU U RINFUZI…

Da ne praviš puno plastičnog otpada (da, za reciklažu, ali ipak…) – kod kuće se opskrbi se spremnicima (OK, za ovo može i plastičnima!) i staklenkama! Onda to poslikaj i pohvali se na Instagramu. Ljubomora nekih – garantirana!

 • ODABERI JEDAN U SEDAM DANA – BEZ MESA!

A, onda i povećaj taj broj. Jer, ribarstvo i uzgoj stoke čini veliki udio u emisijama ugljika. Da, i krave puno prde! Metan je ubitačan.

 • BIRAJ SVJEŽE SEZONSKE PROIZVODE KOJI SU IZ VRTA ILI POLJA U TVOJOJ BLIZINI.

Transport hrane je odgovoran za velike količine emisija ugljika, a hladnjače troše puno struje. Jedi više vlakana i hrane biljnog porijekla. Dobro je i za tvoje zdravlje, ne samo za klimu.

 • NAPRAVI SVOJ MALI VRT

…na balkonu, prozoru, u dvorištu ili kvartu. Sadi drveće ili uloži u sadnju! Smanjuje stres i oplemenjuje dušu! Probaj, djeluje! Bolje se diše.