Velimir Šegon
Izvor: REGEA
ZGRADOnačelnik.hr
PROJEKT SOLIZAG

Traži se tvrtka koja će nabaviti, ugraditi i pustiti u pogon OSAM sunčanih elektrana u Zagrebu

Grad Zagreb je raspisao javnu nabavu za izvršitelja izgradnje sunčanih elektrana na osam objekata.

Na zagrebačkom bazenu Utrina održana je konferencija za medije povodom raspisivanja javne nabave u vrijednosti 7,05 milijuna kuna čiji je cilj pronaći najboljeg ponuđača koji će u sklopu projekta SOLIZAG (Solarizacija ustanova Grada Zagreba) izvršiti nabavu, ugradnju i puštanje u rad sunčanih elektrana na osam objekata Grada Zagreba ukupne snage 1,43 MW.

Javna nabava raspisana je 1.12. i otvorena je do 27. prosinca. Jedan od uvjeta je, istaknula je Pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Tatjana Operta, da sunčane elektrane budu u pogonu do kraja 2023. godine. Elektrane će se instalirati na krovovima:

  • bazena Utrine
  • Svetice i Jelkovec
  • Dječjem vrtiću Trnsko
  • Klinike za psihijatriju Sveti Ivan
  • Domovima za starije Trešnjevka 1 i 2 
  • na objektu podružnice Čistoće-SOC Jakuševac

Dodala je da je cilj projekta SOLIZAG povećanje korištenja obnovljivih izvora energije u ustanovama i nekretninama kojima je vlasnik ili osnivač Grad Zagreb te na lokaciji nekretnine Podružnice Čistoće koja je u sastavu Zagrebačkog holdinga.

Grad Zagreb je većinski vlasnik oko 1.700 nekretnina (i/ili osnivač ustanova koje su korisnici tih nekretnina) i odgovoran je za njihovo održavanje.

Prije provedbe mjera predviđenih ovim projektnim prijedlogom, godišnja potrošnja električne energije (2019. godina) u navedenim nekretninama iznosi gotovo 7600 MWh.

Zamjenik ravnatelja REGEA-e (Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske) Velimir Šegon naglasio je kako će se izgradnjom sunčanih elektrana kroz osam pilot projekata ugljični otisak smanjiti za 222 tCO2/godišnje, a udio zelene energije u ukupnoj potrošnji predmetnih nekretnina iznosit će 18 posto. Realizacijom osam pilot projekata ostvarit će se povećanje korištenja obnovljivih izvora energije za 1400 MWh.

Projekt SOLIZAG direktno adresira i problem ovisnosti o opskrbi te rastućih troškova električne energije u nekretninama koje su predmet infrastrukturnih aktivnosti. Projekt SOLIZAG također izravno doprinosi postizanju nacionalnih ciljeva opisanih u Strategiji energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, Dugoročnoj strategiji obnove nacionalnog fonda zgrada do 2050. godine, Strategiji niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu i drugim nacionalnim strategijama i planovima u svezi sa energetskom učinkovitosti i prilagodbi klimatskim promjenama, pojasnio je Ivan Divić ispred Ministarstva regionalnog razoja i fondova Europske unije.

Prijavitelj projekta SOLIZAG je Grad Zagreb, a nacionalni partner Zagrebački holding. Osim nacionalnog partnera, u projektu sudjeluje i partner iz zemlje donatora (Norveška), Međunarodna zaklada Energy Farm (engl. Energy Farm International Foundation). Grad Zagreb nije jedini hrvatski grad koji je uspješno prošao na prijavi Norveškog fonda, ali su dodijeljena financijska sredstva najveća.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!