EIHP
Izvor: rawpixel.com / Freepik
30 GODINA EIHP-a

Trideset godina istraživačke izvrsnosti u energetskom sektoru

Energetski institut Hrvoje Požar, institucija čije je ime danas sinonim za predanost znanstveno-istraživačkom radu te savjetovanju u području energetike, obilježava 30 godina svog rada.

Tijekom proteklih triju desetljeća Institut je prošao kroz brojne promjene, ali je uvijek nastojao pratiti trendove u energetici. Liberalizacija energetskih tržišta donijela je prilagodbu novim zahtjevima tržišta, globalizacija i pristupanje EU-u otvorili su nove prilike za međunarodnu suradnju, a klimatska i energetska kriza donijele su porast interesa za energetskom učinkovitošću, razvojem obnovljivih izvora energije i zaštitom okoliša. Institut je u 30 godina izrastao u multidisciplinarni energetski centar koji okuplja stručnjake iz različitih područja, a održivost, prilagodba i internacionalizacija ključni su elementi koji su oblikovali dosadašnje poslovanje.

Danas Institut ima šest istraživačkih odjela, reference u više od 70 zemalja svijeta i realizira više od 200 studija, elaborata i analiza godišnje. Iako u državnom vlasništvu, ne financira se iz proračuna, već na temelju sklopljenih ugovora za provedbu projekata. 

- Kroz suradnju s Vladom, industrijskim partnerima i akademskom zajednicom, Institut je realizirao brojne projekte koji su promijenili energetski krajolik, stoga ova obljetnica predstavlja priliku za zahvalnost svim zaposlenicima, suradnicima i partnerima koji su doprinijeli našem uspjehu. Ponosni smo na našu prošlost i uzbuđeni zbog izazova koji nas čekaju u budućnosti. Institut ostaje jedan od ključnih aktera u transformaciji energetskog sektora i tranziciji prema niskougljičnom društvu - ističe ravnatelj Dražen Jakšić.

Ne zaboravite se prijaviti i na newsletter ZGRADOnačelnik.hr-a kako bismo vas povremeno obavještavali o različitim događanjima koje organiziramo kao i drugim korisnim savjetima i informacijama povezanima s pravima i obvezama (su)vlasnika zgrada i kuća i lakšeg upravljanja i održavanja nekretnina.

ZGRADOnačelnik.hr od siječnja 2022. provodi projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kojim se želi pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i obiteljskih kuća te primjene obnovljivih izvora energije. O toj gorućoj temi gotovo svakodnevno objavljujemo tekstove, organiziramo radne skupine i konferencije te sudjelujemo na raznim edukacijama i radionicama. Malim koracima grabimo naprijed, polako ali sigurno, ka energetski održivijim zgradama. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstvaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovineMinistarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije (MZOZT)

PARTNERI PROJEKTA

APN – Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerPredstavništvo Europske komisije u HrvatskojGrad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)HUPFAS_Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustavaHrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska stručna udruga za sunčevu energiju (HSUSE)Hrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrMotus Media grupaPametni gradoviposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!