dekarbonizacija
Izvor: jannoon028/Freepik
ZGRADOnačelnik.hr
USUSRET PANELU

Tvrdnja da se sunčane elektrane isplate jedino pod uvjetom da se poveća potrošnja nije točna

Na konferenciji 'CO2 do 55 – ZELENI PLAN ZA HRVATSKU' koju 14. lipnja organiziraju ZGRADOnačelnik.hr i Motus media, održat će se rasprava na temu 'Obnovljivi izvori energije – moda ili rješenje'. Jedan od panelista je Velimir Šegon, zamjenik ravnatelja Regionalne klimatsko-energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA). Ususret panelu, Šegon je odgovorio na tri ključna pitanja - smanjuju li obnovljivi izvori energije potrošnju, kako postići ciljeve dekarbonizacije i treba li mjeriti potrošnji nakon energetske obnove. 

Korištenje obnovljivih izvora energije ne smanjuje potrošnju energije. Smanjenje potrošnje se ostvaruje provedbom mjera energetske učinkovitosti. Korištenje OIE ima niz prednosti u odnosu na korištenje fosilnih goriva (manji negativni utjecaj na okoliš, veća sigurnost opskrbe energijom, veći doprinos lokalnom i regionalnom gospodarstvu i otvaranje novih radnih mjesta i ostalo), ali manja potrošnja nije jedna od njih. Tvrdnja da se sunčane elektrane isplate jedino pod uvjetom da se poveća potrošnja nije točna.

Ono na što je potrebno obratiti pažnju kod dimenzioniranja sunčanih elektrana za kućanstva je uvjet da proizvodnja na godišnjoj razini ne smije biti veća od potrošnje, a kako bi kućanstvo zadržalo status samoopskrbe, odnosno zadržalo povoljnije uvjete otkupa viškova električne energije.

PRIJAVITE SE NA KONFERENCIJU

Kako postići dekarbonizaciju u Hrvatskoj?

Dekarbonizaciju do 2050. godine je moguće postići jedino kombinacijom povećanog korištenja obnovljivih izvora te mjera energetske učinkovitosti, a s konačnim ciljem potpune zamjene fosilnih goriva. Potrebno je napomenuti da je sektor zgradarstva najveći pojedinačni potrošač (u odnosu na druge sektore kao što su promet, industrija, poljoprivreda), ali za postizanje potpune dekarbonizacije potrebno je provesti niz mjera i u ostalim sektorima. To znači da treba dekarbonizirati i promet i industriju i poljoprivredu.

Mjerenje nakon energetske obnove?

U potpunosti se slažemo da je mjerenje nužan uvjet kvalitetnog upravljanja, za bilo kakav sustav pa tako i energetski. REGEA zagovara mjerenje na zgradama prije i nakon obnove, pogotovo mjerenje unutarnjih uvjeta (primjerice temperatura, razina CO2, vlažnost, osvijetljenost), a što se većinom ne provodi u Hrvatskoj.

Usporedba energetske potrošnje zgrada, a bez da se mjere unutarnji uvjeti (pogotovo temperatura na koju se zgrade griju) je kao usporedbe krušaka i jabuka, odnosno metodološki nije korektna.

A što sve ostali stručnjaci koji sudjeluju na ovoj konferenciji kažu, pročitajte na:

CO2

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Inače, ZGRADOnačelnik.hr već godinu i pol dana provodi projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kojim se želi pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i obiteljskih kuća te primjene obnovljivih izvora energije. O toj gorućoj temi gotovo svakodnevno objavljujemo tekstove, organiziramo radne skupine i konferencije te sudjelujemo na raznim edukacijama i radionicama. Malim koracima grabimo naprijed, polako ali sigurno, ka energetski održivijim zgradama.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)HUPFAS_Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustavaHrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!