food waste
Izvor: Freepik
VELIKI PROBLEM

U RH se godišnje baci 12 tisuća šlepera otpada od hrane koji bi stali u kolonu od Zagreba do Slavonskog Broda

U Hrvatskoj općenito postoji šest različitih spremnika za određene vrste otpada. U vrijeme turističke sezone količina otpada se povećava i gotovo je nemoguće izmjeriti količinu biootpada koja nastane kad milijuni turista posjete našu obalu. 

Što je zapravo biootpad?

Prema definiciji Zakona o gospodarenju otpadom, biootpad je biološki razgradiv otpad iz vrtova i parkova, hrana i kuhinjski otpad iz kućanstava, restorana, ugostiteljskih i maloprodajnih objekata i sličan otpad iz prehrambene industrije. Fokus Zelenih tehnologija u ovom trenutku je na rješavanju problema otpada od hrane.

Naime, ne znamo koliko je hrvatska javnost uopće upoznata s razmjerima tog problema. Prema podacima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona otpada od hrane. Kako biste lakše uprizorili o kojoj količini se radi, zamislite 12 tisuća šlepera, koji bi stali u koloni od Zagreba do Slavonskog Broda.

U Hrvatskoj općenito postoji šest različitih spremnika za određene vrste otpada, a rješenja variraju u različitim jedinicama lokalne samouprave. Ovisno o njihovoj veličini i kapacitetima, negdje postoje spremnici za biootpad, a negdje ne. Zbog razlika u tehničkim i operativnim rješenjima kompostiranja u komunalnom poduzeću, postoje razna ograničenja i načini sortiranja. Da bi se u konačnici dobio kompost, potrebne su još dodatne pripreme materijala za kompostiranje, često i mehanička predobrada poput vađenja plastičnih vrećica ili drugih nepoželjnih sastojaka. Dakle sadašnji sustav je skup, kompliciran i dugotrajan.

Upravo zbog toga su u Zelenim tehnologijama odlučili primijeniti visokotehnološko rješenje koje rješava otpad od hrane na licu mjesta. Tako se drže prvog i najvažnijeg pravila u gospodarenju otpadom, a to je značajno smanjivanje otpada na mjestu nastanka. Stoga za domaćinstva nude kućanski uređaj za smanjenje ostataka hrane - Reencle, a za javne i poslovne subjekte, ugostitelje, hotele, zgrade ili jedinice lokalne samouprave nude tehnološko rješenje koje se zove Ecovim. Tehnologija je iz Južne Koreje, zemlje koja je u svjetskom vrhu kad govorimo o razvoju i implementaciji najsuvremenijih vrhunskih tehnologija. Primjenom svojih vlastitih visokosofisticiranih rješenja, Južna Koreja je postala i globalni lider u području učinkovitog gospodarenja otpadom. Ovi uređaji u svakom pogledu opravdavaju tu reputaciju.

Što ako se u biootpad baci nešto što ne smije

Ako netko u vrećicu baci komad mesa ili kosti ili termički obrađenu hranu biootpad je kontaminiran.

Primjerice, dodavanje mesa i mesnih prerađevina na kompostnu hrpu prvenstveno uzrokuje neugodne mirise koji su povezani s truljenjem te privlači glodavce i druge nametnike. Također može uzrokovati kontaminaciju komposta patogenima poput E. Coli i Salmonelle. Tada i dobiveni kompost treba opet dodatno obraditi, kako bi se dobio sterilni uzorak. To je razlog zbog kojeg su u Zelenim tehnologijama sigurni da će donositelji odluka u javnim i privatnim poduzećima i ustanovama birati Ecovim kao rješenje. U ovom trenutku, to je najbolja dostupna tehnologija u Hrvatskoj, jer prilikom obrade otpada od hrane, uređaj radi na toliko visokoj temperaturi da je rezultat obrade sterilan supstrat koji sadrži manje od 5 posto vode.

Pored navedenog, njegova velika prednost je da bez problema obrađuje i kuhano i sirovo meso, manje kosti, sve vrste kora, pa čak i papirnate salvete i ubruse, kartonsku ambalažu, čačkalice. To ga čini idealnim rješenjem za restorane, menze ili bilo koje ugostiteljske objekte koji serviraju hranu.

Ima li rješenja za probleme s biootpadom

Tijekom turističke sezone otpad je ogroman problem na Jadranu, pogotovo otpad od hrane. U tom periodu je jako teško, ako je uopće i moguće, izmjeriti količinu otpada od hrane koja nastane kad milijuni turista posjete našu Jadransku obalu, a sve više i kontinentalnu Hrvatsku. 

Prema dugoročnim prognozama meteorologa, sljedeće ljeto možemo očekivati toplinske valove, te mogućih 60 ili više dana s više od 30 stupnjeva Celzijusa. U takvim uvjetima proces truljenja se ubrzava, raste broj raznih nametnika koji se hrane otpadom od hrane, ali i raste opasnost od raznih patogena. 

Dodatni problem je manjak spremnika za otpad u mnogim jedinicama lokalne samouprave, tako da, unatoč trudu komunalnih poduzeća da omoguće razvrstavanje otpada, često dolazi do nepravilnog odlaganja otpada. U konačnici, kad otpad od hrane završi u spremnicima za plastiku, staklo ili papir, komunalno poduzeće ne može napraviti kvalitetno razvrstavanje otpada koji u konačnici postaje roba za prodaju. Tako su komunalna poduzeća na dvostrukom gubitku, s jedne strane gube vrijednu sirovinu, s druge strane imaju značajno više komunalnog otpada čije zbrinjavanje košta jako puno. Stoga rješenja koja sprječavaju da otpad od hrane uopće uđe u komunalni sustav zbrinjavanja i sortiranja otpada postaju imperativ.

Svemu navedenom još treba dodati i problem plinova koji se stvaraju u procesu truljenja otpada od hrane. Tada se emitiraju sumporovodici i dušikovi spojevi, koji, osim što su štetni za zdravlje i okoliš jer spadaju u stakleničke plinove, imaju i izrazito neugodan miris. Otpad od hrane koji se baca tada postaje problem u prvom redu za lokalno stanovništvo, ali i ugostitelje i iznajmljivače, jer dramatično narušava ugled turističke destinacije. Bilo kakvo razmatranje budućeg razvoja turističke destinacije ima imperativ rješavanja problema biootpada, s naglaskom na otpad od hrane.

Sustav Ecovim rješava istovremeno problem neugodnih mirisa, problem nametnika, sprječava emisiju stakleničkih plinova i potpuno je u skladu s ESG kriterijima. Pored navedenog, njegova praktičnost u primjeni je najveća prednost. Naime, kad imate uređaj koji razgrađuje sve što ostane na tanjuru nekog ugostiteljskog objekta, imate rješenje koje ne ometa brzinu usluge i organizacijski proces. Kao rezultat dobije se sterilan supstrat bez mirisa kojim bi se mogle održavati zelene površine u toj istoj turističkoj destinaciji. Tako se postiže kružna ekonomija i štiti okoliš. Dodatna prednost je  jednostavna upotreba i korištenje uređaja. Također je važno napomenuti  da za instalaciju Ecovim uređaja nije potrebna prenamjena prostora u koji će uređaj biti smješten. Nisu potrebni dodatni priključci za ventilaciju ili vodovod. Dakle, to je rješenje koje se može primijeniti u vrlo kratkom roku.

Ako ovom rješenju dodamo Reencle, uređaj koji kompostira ostatke hrane u domaćinstvima, koji zbog svojih dimenzija može biti sastavni dio kuhinje u bilo kojem apartmanu ili kući za najam, tada možemo govoriti o sustavnom rješavanju problema otpada od hrane na pojedinoj turističkoj destinaciji. Ovaj uređaj razgrađuje otpad od hrane unutar 24 sata, jednostavan je za upotrebu i održavanje, te nema neugodnih mirisa ili nametnika. Sve što je potrebno kao tehnički preduvjet za rad je utičnica u struju.

Kombiniranim korištenjem ovih dvaju uređaja na pojedinoj turističkoj destinaciji, Zelene tehnologije nude i kratkoročno i dugoročno rješenje problema otpada od hrane. Prema istraživanjima vezanim za razvoj održivog turizma, turisti su spremni platiti i višu cijenu smještaja ako dolaze u ekološki održivu destinaciju. To ukazuje na to da je ulaganje u kvalitetno i sustavno rješavanje problema otpada od hrane dugoročno isplativo.

Sadržaj podržavaju Zelene tehnologije