ZV Ambienta 2023 ZGRADOnačelnik.hr
Izvor: ZV
SAJMOVI

Završila je još jedna Ambienta!

Na Zagrebačkom velesajmu zatvoreni su sajmovi Ambienta, ArhiBau.hr, Art Zagreb, Hotel&Gastroteh i festival Zagreb Design Week.

U 8 paviljona i na ukupnoj površini od 18.000 m2, posjetiteljima su se predstavile novosti s područja arhitekture, graditeljstva, namještaja i unutarnjeg uređenja, dizajna i umjetnosti te HoReCa sektora.

Sajam Ambienta prezentirao se kroz nekoliko cjelina: Namještaj i unutarnje uređenje, Produkt Dizajn Zona, Opremanje objekata te trendovi uređenja eksterijera. Priča o unutarnjem i vanjskom uređenju, namještaju, dizajnu zaokružena je sajmom Hotel&Gastroteh, ugostiteljsko-hotelijerskom opremom HoReCa programa, koji se tematski i sadržajno nadovezao na Ambientu.

Pokrovitelji sajma bili su Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

„Veliki jubilej međunarodnog sajma namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije i ove će godine biti nezaobilazna destinacija na kojoj će se okupiti svi najbolji s područja proizvodnje namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije. Ambienta je u ovih 50 godina postala sinonim za sajam namještaja, sinonim za tradiciju, toplinu doma i nove početke. Do sada je iznjedrila mnoga poznata i renomirana imena tvrtki hrvatske i svjetske scene i radit će to i ubuduće, to je njezin zadatak i njena misija. Kroz godine se prometnula u pokret za hrvatsku drvnu industriju, pozicionirala se kao komunikacijska platforma za sve povezane industrije koje se bave aspektima stanovanja, opremanja i uređenja objekata, kao i posebne ponude za ugostiteljsko uslužnu djelatnost.“ istaknula je na otvorenju Renata Suša, direktorica Zagrebačkog velesajma.

Ambienta je ove godine pored izlagačkog segmenta za sve zainteresirane ponudila i zanimljiv prateći program. Održana su predavanja na temu odvajanja biotpada u stanu, rješavanja problema u dizajnu interijera te utjecaju boja na uređenje stambenog prostora, zelenoj gradnji kao i besplatno stručno savjetovanje o dizajnu interijera.

Poseban interes publike privukla je panel rasprava „Uređena zgrada VS Uređen stan“ na kojoj su sudjelovali eminentni stručnjaci zgradarstva: Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i predstavnik suvlasnika, Marko Porobija, odvjetnik, Porobija & Špoljarić, Domagoj Šešok, Udruga upravitelj, direktor Sektora tehničkih poslova GSKG-a, Vesna Bukarica, stručnjakinja za energetsku učinkovitost i voditeljica Odjela za energetsku učinkovitost Energetskog Instituta Hrvoje Požar i Sanja Pamuković, licencirana arhitektica i predstavnica suvlasnika, a moderator je bio Tin Bašić, ZGRADOnačelnik.hr. Zanimljivo predavanje prije panela održala je Ana Leko Vučković sa ZGRADOnačelnik.hr-a na temu 'Džaba vama vaša 4 zida ako ne pazite na cijelu zgradu'.

U parku Zagrebačkog velesajma između paviljona 6 i 8 organiziran je zajednički program svih partnera na kojem su posjetitelji uživali u glazbenom i filmskom programu. Nastupili su Auf Wiedersehen, Porto Morto i Denis&Denis, održana je modna revija i dokumentarni filmovi Dries“, „Romano Artioli – The Last Great Dreamer“ i „Design is One: Lella & Massimo Vignelli“.

U sklopu sajma ArhiBau organizirana je trodnevna, stručna konferencija „Prostor budućnosti / Budućnost prostora“.

U nedjelju su dodijeljena priznanja i zahvala izlagačima za dugogodišnju suradnju na sajmu Ambienta kao i bivšim zaposlenicima Zagrebačkog velesajma koji su tijekom godina vrijedno radili na unapređenju sajma Ambienta. Izvučeni su i sretni dobitnici nagradne igre koja je organizirana za posjetitelje.

Pročitajte i press informacije po danima: 26.9.-1.10. i pogledajte tko su dobitnici nagradne igre Ambienta.