zakon
Izvor: pixabay.com
ZGRADOnačelnik.hr
REVOLUCIJA?

[EKSKLUZIVNO] Zakon o upravljanju zgradama stiže do kraja lipnja 2021.

Cilj ovog Zakona bio bi otkloniti uočene nedostatke bez bitnih promjena sadržaja i zadiranja u međuvlasničke odnose uređene Zakonom vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Upravljanje zgradama trenutno reguliraju DVA akta:

To su temeljni akti. No, nisu dovoljni, nedostatni su, nisu dovoljno jasni i možemo reći da su uzrokovali velike probleme u zgradama. Stoga je sredinom 2019. godine tadašnje Ministarstvo graditeljstva izradilo prijedlog novog zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Provedeno je javno savjetovanje i na tome je stalo. 

>>> Stiže novi Zakon o upravljanju. Sjajno! No, hoće li problemi u zgradama biti riješeni? 

S obzirom na to da je Vlada krajem prošle godine u Planu zakonodavnih aktivnosti za 2021. ovaj zakon stavila na popis onih zakona koji će ove godine ugledati svjetlo dana, a prema tom planu rok je bio kraj ožujka, kontaktirali smo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Pitali smo ih kada će ovaj zakon biti donesen, i slijedi njihov odgovor: 

Održavanje zgrada trenutno je regulirano Uredbom o održavanju zgrada (NN 64/1997) kojom se uređuju:

  • pitanja namjene sredstava zajedničke pričuve radi održavanja zgrada u suvlasništvu
  • vrste i način poduzimanja hitnih i nužnih popravaka na zgradama
  • pitanja u vezi dostavljanja podataka o stanovima

Međuvlasnički odnosi definiraju se međuvlasničkim ugovorom temeljem Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koji je u nadležnosti Ministarstva uprave i pravosuđa.

Da bi se na jedinstven način reguliralo područje upravljanja i odražavanja zgradama, potrebno je donijeti novi propis. O izradi takvog propisa već se razgovaralo s predstavnicima Ministarstva pravosuđa, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, Udruženja upravljanja zgradama pri HGK-u, Udruge upravitelj, Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada te Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada grada Zagreba.

Ministarstvo je pripremilo i Nacrt prijedloga Zakona o upravljanju i održavanju zgrada, no zbog izvanrednih okolnosti koje su nastupile zbog razornog potresa i pandemije uzrokovane širenjem koronavirusa te činjenice da smo se prioritetno morali posvetiti rješavanju posljedica koje su prouzročili, izrada predmetnog propisa je prolongirana te je on uvršten u plan normativnih aktivnosti Ministarstva za ovu godinu (II tromjesečje).

Kako javnost može sudjelovati

Samoj izradi zakona prethodi savjetovanje s javnošću za obrazac prethodne procjene za Zakon o upravljanju i održavanju zgrada, koje je odrađeno, a pristupiti mu možete OVDJE.

Cilj Zakona

Cilj ovog Zakona bio bi otkloniti uočene nedostatke bez bitnih promjena sadržaja i zadiranja u međuvlasničke odnose uređene Zakonom vlasništvu i drugim stvarnim pravima na način da se:

  • osigura kvalitetno upravljanje i održavanje zgrada
  • odrede kriteriji za utvrđivanje visine pričuve i propiše minimalni iznos pričuve te kriteriji za korištenje sredstava pričuve
  • definiraju prava i obveze te odgovornosti upravitelja zgrade
  • definiraju prava i obveze te odgovornosti predstavnika suvlasnika
  • definiraju prava i obveze te odgovornosti suvlasnika
  • propiše izrada strategije kvalitetnog i priuštivog stanovanja

Sama činjenica da će novi zakon točno odrediti gore navedene kriterije, mogao bi biti korak naprijed. No, treba pričekati pokretanje procedure donošenja zakona i napokon vidjeti taj zakon.

Kada vam je potreban savjet, informacija vezana uz vašu nekretninu, neka vam ZGRADOnačelnik.hr bude centralna točka.

Ako vam treba dnevni podsjetnik na prava i obveze suvlasnika u zgradi pratite nas na društvenim mrežama - Facebooku i LinkedInu. Također poslušajte i pogledajte zanimljivosti koje smo vam pripremili na našem YouTube kanalu i u emisiji ZGRADOnačelnik. A svakako se prijavite i na mjesečni newsletter.

Ako ste pak predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati te postaviti upit i dobiti raznovrsne odgovore članova grupe, uključite se u Facebook grupu PREDSTAVNICI SUVLASNIKA.

A kada vam je uistinu potrebna pomoć i ne znate kako dalje, obratite nam se za SAVJET i proučite naše usluge.