kuća, energetska obnova
Izvor: Image by Hans Braxmeier from Pixabay
ZGRADOnačelnik.hr
PRIPREMITE DOKUMENTACIJU

Napokon! Objavljen je Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća!

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Prijave građana počinju se zaprimati 14. listopada 2021. godine.

U okviru ovog poziva, sufinancira se i cjelovita energetska obnova, ali i samostalni sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponskeelektrane. Ono u čemu se ti projekti razlikuju je postotak sufinanciranja i minimalni energetski razred kuće koja se prijavljuje za obnovu.

Mjere koje se sufinanciraju:

 • A1. - cjelovita energetska obnova koja obuhvaća povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije
 • A2. - povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće
 • A3. - ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije

Toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova kuća financirat će se:

 • kućama lošijih energetskih svojstava
 • energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj
 • energetskog razreda C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj

Iznos sufinanciranja je do 60 posto bespovratnih sredstava, pri čemu je toplinska zaštita nekog od elemenata vanjske ovojnice (vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije) obvezna mjera, za koju je maksimalno moguće dobiti do 120.000 kuna. Međutim, poželjno je da obnova bude cjelovita odnosno da uključuje i ugradnju nekog od sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. U tom slučaju je maksimalan iznos poticaja čak 204.000 kuna.

Sredstva će za takve sustave moći dobiti i kuće boljih energetskih svojstava, kojima nisu potrebne mjere energetske obnove. Riječ je o kućama:

 • energetskog razreda C ili boljeg u kontinentalnoj Hrvatskoj
 • odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj,
 • na raspolaganju će biti 40, 60 ili 80 posto bespovratnih sredstava za sustave korištenja obnovljivih izvora energije, ovisno o lokaciji

Bez obzira koje su planirane mjere, kao i do sad se na Javni poziv Fonda mogu prijaviti:

 • građani, vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 m2 ili do 3 stambene jedinice, u kojima je više od 50% površine namijenjeno stanovanju.

Obvezan uvjet je i suglasnost ostalih suvlasnika te prebivalište na navedenoj adresi, prijavljeno najkasnije 30 dana prije podnošenja prijave koje će i ove godine biti isključivo elektroničkim putem.

Zainteresirane građane se poziva da za početak u sustavu ePrijave izrade svoj korisnički račun, da bi se nakon početka zaprimanja prijava mogli ulogirati, unijeti potrebne podatke i učitati obvezne dokumente. Prijava se dovršava potvrdom unosa podataka i dokumenata te se lista zaprimljenih zahtjeva kreira prema vremenu njihovog zaprimanja.

Obvezna dokumentacija:

 • sken osobne iskaznice svih suvlasnika kuće
 • zemljišno-knjižni izvadak čestice 
 • važeći dokaz da je obiteljska kuća izgrađena prema Zakonu o gradnji

Ključni dokumenti su i:

 • Izvješće energetskog certifikatora o provedenom energetskom pregledu
 • važeći energetski certifikat obiteljske kuće, na temelju kojih mora biti izrađena i dostavljena detaljna ponuda ili troškovnik izvođača radova odnosno dobavljača opreme
 • fotodokumentacija kojom se dokazuje postojeće stanje obiteljske kuće
 • Glavni projekt, ako se provode mjere za koje je propisana obveza njegove izrade

Građani za sam postupak prijave mogu potražiti i stručnu podršku, koju će im Fond sufinancirati s do 500 kuna.

No, kako bi svima zainteresiranima omogućio što bolju informiranost o uvjetima financiranja, Fond planira održati informativne radionice na više od dvadesetak lokacija diljem zemlje, na kojima će građanima odgovoriti na sva pitanja koja ih zanimaju. Prezentacije i materijali s radionica bit će dostupni svim građanima putem Fondove internetske stranice, kao i popis najčešćih pitanja i odgovora. Na ovaj način se želi osigurati što veći broj ispravnih prijava odnosno što bolje iskorištenje dostupnih sredstava.

Javni poziv pogledajte OVDJE. Podnošenje prijava na Poziv započinje 14. listopada 2021. godine u 9:00 sati, isključivo putem sustava za e-prijavu. Poziv traje do isteka kalendarske godine ili do iskorištenja sredstava, ovisno o tome koji uvjet prije nastupi.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Sve javne pozive, natječaje i projekte povezane s nekretninama koji se objavljuju u Hrvatskoj možete pratiti u podrubrici Projekti i natječaji. Klikom na # vaše županije možete lakše selektirati što vas zanima.