OIE
Izvor: Freepik
ZGRADOnačelnik.hr
RIJEČ STRUČNJAKA

Obnovljivi izvori energije - moda svakako jest, ali smanjuje trošak energije, čuva okoliš i održiva je

Na konferenciji 'CO2 do 55 – ZELENI PLAN ZA HRVATSKU' koju 14. lipnja organiziraju ZGRADOnačelnik.hr i Motus media, održat će se panel rasprava na temu - Obnovljivi izvori energije - moda ili rješenje. Jedan od panelista je Dalibor Borovička, direktor Daikin Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Ususret panelu, Borovička je odgovorio na tri ključna pitanja - o greškama energetske obnove, spremnosti gospodarskog sektora i utjecaju energetske obnove na BDP.

U kontekstu potrošnje energije i ušteda prvenstveno mislimo na financijske uštede, a ne na to koje energije više ili manje trošimo. Također, najčešće govorimo o potrošnji energije za grijanje kućanstava pa je pravo pitanje iz kojeg je izvora 1 kW topline za grijanje najpovoljniji? U tom smislu su OIE svakako najpovoljnije rješenje jer tri četvrtine energije za grijanje doma imamo u prirodi, a jednu četvrtinu energije ulažemo iz primarnih izvora (električna energija).

OIE mogu smanjiti potrošnju energije za 30 do 70 posto ovisno i klimatskoj zoni, izoliranosti objekta, ali isto tako i o razini osobnog komfora - grijemo li se na 21 stupanj Celzijusa ili na 26 stupnjeva.

PRIJAVITE SE NA KONFERENCIJU

Dekarbonizaciju možemo postići, najjednostavnije rečeno, ako postanemo energetski neovisni o fosilnim izvorima, smanjimo potrošnju energije općenito i uvedemo i raširimo proizvodnju primarne energije iz OIE - jako je važno da sve ove aktivnosti budu usklađene i prate jedna drugu.

Idealan slučaj je da svako kućanstvo ili komercijalni objekt sam za sebe proizvodi energiju koja mu je potrebna (a može i više) i tako bude neovisan. S obzirom na fond kućanstava koji je još uvijek na fosilnim rješenjima kao jedinom izvoru, a s druge strane još i energetski neučinkovit - čeka nas proces cjelokupne obnove postojećeg fonda zgrada u energetskom smislu (što se već događa godinama putem državnih subvencija i uz pomoć EU) i izgradnje autonomnih elektrana OIE za proizvodnju električne energije.

Jako bitan faktor u tome svemu su izvori energije za grijanje iz OIE (npr. dizalice topline) koji će uz smanjenu potrošnju energije dati jednak ili bolji komfor korisnicima.

Apsolutno se slažem da je mjerenje potrebno jer je jedini dokaz učinjenog i opravdavanja uložene investicije ili subvencije. Realan podatak mjerenja uštede mora biti u istovjetnim uvjetima da se mogu usporediti jabuke i jabuke. Mi iz 17 godina prakse koju imamo u radu s dizalicama topline, možemo potvrditi da su uštede u potrošnji energije objekta za grijanje na razini od 30 posto i više.

Kad to usporedite s cijenama energije koje su se promijenile u zadnje dvije tri godine, prije 10 godina uloženo u dizalicu topline se vraćalo u prosjeku kroz 7 do 8 godina, dok je danas to upola kraće. Ovdje pričamo o vrlo ozbiljnim planovima energetske obnove na državnoj razini, a u zemljama oko nas, gdje je zrelost u programima subvencioniranja znatno veća jer traju već godinama (npr. Slovenija), dizalice topline se percipiraju 'pod normalno' i tržišta rastu u slijedećih tri godine i do 10 puta.

Da zaključim - moda svakako jest, ali ona vrlo pozitivna koja utječe na naše izdatke za energiju, očuvanje okoliša i održivost.

A što sve ostali stručnjaci koji sudjeluju na ovoj konferenciji kažu, pročitajte na:

CO2

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Inače, ZGRADOnačelnik.hr već godinu i pol dana provodi projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kojim se želi pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i obiteljskih kuća te primjene obnovljivih izvora energije. O toj gorućoj temi gotovo svakodnevno objavljujemo tekstove, organiziramo radne skupine i konferencije te sudjelujemo na raznim edukacijama i radionicama. Malim koracima grabimo naprijed, polako ali sigurno, ka energetski održivijim zgradama.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)HUPFAS_Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustavaHrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!