gradnja
Izvor: Freepik
ZGRADOnačelnik.hr
STAMBENO-POSLOVNA ZGRADA

Kreće javna nabava za izgradnju stambene zgrade u Podbrežju

S ciljem povećanja postojećeg gradskog stambenog fonda, Grad Zagreb pokreće postupak javne nabave za izvođača radova novog objekta stambeno-poslovne građevine u naselju Podbrežje. Time će Grad dobiti još gotovo 300 stanova za skoro tisuću ljudi, koji će ih moći iznajmiti u sklopu programa za socijalni i priuštivi najam gradskih stanova.

Grad Zagreb trenutno u svom fondu ima oko 6.500 stanova koje daje u najam najmoprimcima za socijalno i priuštivo stanovanje. To je nedostatno za potrebe stanovnika grada Zagreba te stoga želimo graditi stanove kako bi odgovorili na njihove potrebe i ponudili sugrađanima stanove po priuštivim cijenama, a socijalno ugroženim sugrađanima stanove uz zaštićenu najamninu - rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Gradonačelnik je objasnio kako su se u prošlosti gradske stambene zgrade gradile kreditima Zagrebačkog holdinga kako bi se zaobišao limit kreditne zaduženosti Grada, nakon čega bi Grad kroz leasing otkupljivao predmetne zgrade.

- Takav model mi ne želimo nastavljati. Grad smo uspjeli financijski oporaviti, te smo odlučili otkupiti zemljište od Holdinga i izgraditi zgradu vlastitim sredstvima kao kapitalno ulaganje, bez dizanja kredita - dodao je gradonačelnik Tomašević.

Stambeno-poslovna građevina imat će ukupnu površinu od 31.000 četvornih metara, u sklopu koje će biti podrum, prizemlje i osam katova, s 288 stanova i 3 poslovna prostora. Ukupna vrijednost investicije je oko 40 milijuna eura.

- Izgradnja je planirana Odlukom o donošenju Urbanističkog plana uređenja Podbrežja. Stanovi će se dodjeljivati putem natječaja i bit će namijenjeni za priuštivi i socijalni najam - rekao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet te dodao kako Grad osim ove zgrade namjerava graditi i druge na gradskim zemljištima.

- Prijedlogom Strategijskog plana razvoja Grada Zagreba za razdoblje do 2027. godine, kao posebni cilj istaknuli smo daljnji razvoj programa javnog stanovanja, a jedan od koraka koji će značajno doprinijeti njegovom ispunjenju je izgradnja ove građevine - dodao je zamjenik Korlaet.

Grad Zagreb u naselju planira izgradnju i različitih društvenih sadržaja, uključujući osnovnu školu, vrtiće, dvoranu, bazen te poslovne prostore. Projektiranje tih sadržaja je u tijeku.

Kada vam je potreban savjet, informacija vezana uz vašu nekretninu, neka vam ZGRADOnačelnik.hr bude centralna točka.

Ako vam treba dnevni podsjetnik na prava i obveze suvlasnika u zgradi pratite nas na društvenim mrežama - Facebooku i LinkedInu. Također poslušajte i pogledajte zanimljivosti koje smo vam pripremili na našem YouTube kanalu i u emisiji ZGRADOnačelnik. A svakako se prijavite i na mjesečni newsletter.

Ako ste pak predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati te postaviti upit i dobiti raznovrsne odgovore članova grupe, uključite se u Facebook grupu PREDSTAVNICI SUVLASNIKA.

A kada vam je uistinu potrebna pomoć i ne znate kako dalje, obratite nam se za SAVJET i proučite naše usluge.