Dječji vrtić Girice
Izvor: APN, Youtube
ESCO MODEL

Dječji vrtić na Cresu troši 40 posto manje energije i vode

Zgrada dječjeg vrtića energetski je obnovljena 2015. godine kada je zamijenjena vanjska stolarija, obnovljena fasada i krov, a kotlovnica na lož ulje zamijenjena je kotlovnicom na pelete.

Zgrada dječjeg vrtića Girice u Cresu sagrađena je 1988. godine, a 1992. godine dograđene su i jaslice. Osim minimalnog održavanja, svih tih godina nije bilo većih radova i adaptacija pa je bilo nužno pristupiti sanaciji vanjskog plašta zgrade.

Program energetske obnove zgrada javnog sektora bila je idealna je prilika da se provede nužna obnova zgrade, a vrtić ujedno energetski osuvremeni, odnosno da se poboljša toplinska zaštita zgrade i ubuduće smanji potrošnja energije.

Ugovor o energetskom učinku potpisali su Grad Cres, tvrtka Elektrovod i Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). 

Ideja i cilj programa energetske obnove zgrada javnog sektora je omogućiti ulaganja u energetsku obnovu zgrada s time da se vrijednost ulaganja vraća iz ostvarenih ušteda energije.

Ciljevi Vlade

Podsjetimo, Vlada je krajem 2013. godine usvojila Program energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje 2014. – 2015. godine kojim je predviđeno da se obnovi oko 200 zgrada javne namjene, čime bi se potaknule investicije procijenjene vrijednosti od oko 400 milijuna kuna.

Jedan od razloga za provođenje programa je i direktiva Europske unije prema kojoj se od država članica traži da od 1. siječnja 2014. godine svake godine obnove 3 posto ukupne površine zgrada u vlasništvu i uporabi središnje vlasti. Vlada je donijela propise kojima je uređen postupak provođenja energetskih usluga u javnom sektoru i osigurano da se bez dodatnog trošenja proračunskih sredstava vlasnika i korisnika provedu mjere poboljšanja energetske učinkovitosti u zgradama javnog sektora.

Grad Cres je u Program prijavio zgradu Dječjeg vrtića Girice, a APN je proveo postupak javne nabave. Nakon izvršenog pregleda i ocjene ponuda, najboljom je ocijenjena ponuda creske tvrtke Elektrovoda. Cijena ponude Elektrovode za pružanje energetske usluge iznosila je  1.077.236,00 kuna, a obuhvaćala je izradu projekta povećanja energetske učinkovitosti, energetsku obnovu zgrade, stručni nadzor, energetski pregled i praćenje mjera uštede.

Nepovratnim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financiralo se 40 posto potrebnih sredstava, a ostatak se 'pokriva' kroz 14 godina iz uštede ostvarene obnovom. Planirana je godišnja ušteda od gotovo 48.000 kuna.

Dječji vrtić Girice je bio prvi vrtić u Hrvatskoj koji se obnavljao iz Programa. 

Podaci obnovljene građevine

 • broj zgrada - jedna
 • neto korisna grijana površina (m2) - 985,00
 • uštede nakon provedene energetske obnove u odnosu na ukupnu isporučenu energiju (Qdel) prije obnove:
  • Postotak uštede - 28,46 posto
  • Godišnja ušteda energije (kWh/god) - 42.718,18
  • Godišnja financijska ušteda, bez PDV-a (kn/god) - 47.974,00
 • Udio energije iz obnovljivih izvora - 57,86 posto
 • Vrijednost ugovora o energetskom učinku (s PDV-om) - 1.346.545,00 kn

Mjere energetske obnove

 • Ugradnja vanjske aluminijske stolarije s niskim koeficijentom prolaza topline
 • Rekonstrukcija kotlovnice, izgradnja spremišta za pelete i ugradnja kotla na pelete
 • Rekonstrukcija sustava unutarnje rasvjete

Prije obnove

 • Energetske potrebe [kWh/god: 150.099,00
 • Potrošnja vode [m3/god] : 503
 • Ukupni trošak energije i vode bez PDV-a [kn/god]: 120.000 kuna

Nakon obnove

 • Energetske potrebe [kWh/god]: 374,0
 • Ukupni trošak energije i vode bez PDV-a [kn/god]: 72.000 kuna
 • Potrošnja vode [m3/god]: 410

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Pratite temu #APN i vjerujemo da ćete pronaći korisne savjete i informacije. Sretno!

Sadržaj je nastao u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)HUPFAS_Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustavaHrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!