ETS II
Izvor: Freepik
ZGRADOnačelnik.hr
ŠTO TO ZNAČI?

Zgrade ulaze u sustav za trgovanje emisijama CO2

Usvojena je reforma sustava za trgovanje emisijama (ETS). Njome sustav postaje ambiciozniji jer se emisije stakleničkih plinova moraju smanjiti za 62 posto do 2030. u usporedbi s razinama iz 2005. godine. 

Reformom sustava se također postupno ukida besplatna dodjela emisijskih jedinica poduzećima u razdoblju od 2026. do 2034. te se stvara posebni, novi sustav za trgovanje emisijama (ETS II) za cestovni promet i zgrade kojim će se 2027. (ili 2028. u slučaju iznimno visokih cijena energije) odrediti cijena emisija stakleničkih plinova iz tih sektora.

Što znači ETS?

Sustav trgovanja emisijama EU-a (ETS), koji sadrži načelo 'zagađivač plaća', u središtu je europske klimatske politike i ključan je za postizanje cilja klimatske neutralnosti EU-a. Određivanjem cijene emisija stakleničkih plinova (GHG), ETS je pokrenuo značajna smanjenja emisija u EU, budući da industrije imaju poticaj da smanje svoje emisije i ulažu u klimatski prihvatljive tehnologije.

Drugim riječima, sustavom trgovanja ETS dodjeljuje se određeni broj dozvola za stvaranje stakleničkih plinova. Zagađivači, najvećim dijelom industrija, energetski sektor i promet, kroz određeno vremensko razdoblje smiju ispustiti količinu stakleničkih plinova u skladu s dodijeljenom kvotom. Ako žele povećati svoje emisije, dozvole moraju kupiti od drugih koji nude dijelove svojih neiskorištenih kvota.

Emisije u ETS sektorima moraju se smanjiti za 62 posto do 2030. godine u usporedbi s 2005. godinom, što je jedan postotni bod više nego što je predložila Europska komisija. Kako bi se postiglo to smanjenje, doći će do jednokratnog smanjenja količine emisijskih jedinica na razini cijele EU. 

POGLEDAJTE INFOGRAFIKU

Što je sa zgradama?

Zasebni novi ETS II za gorivo za cestovni promet i zgrade koji će odrediti cijenu emisija iz tih sektora bit će uspostavljen do 2027. godine. To je godinu dana kasnije nego što je predložila Europska komisija. Kao što je zatražio Europski parlament, bit će pokriveno i gorivo za druge sektore poput proizvodnje. Osim toga, ETS II mogao bi se odgoditi do 2028. kako bi se zaštitili građani, ako cijene energije budu iznimno visoke.

Novi sustav primjenjivat će se, dakle, od 2027. na distributere koji dobavljaju goriva za zgrade, cestovni promet i dodatne sektore.

Nadalje, uspostavit će se novi mehanizam stabilnosti cijena kako bi se osiguralo da će se osloboditi 20 milijuna dodatnih emisijskih jedinica ako cijena emisijskih jedinica u ETS II poraste iznad 45 EUR.

Sve navedeno zapravo znači uvođenje poreza na ugljik, odnosno povećanje cijena fosilnih goriva koji se koristi za grijanje i promet - benzina, dizela, lož ulja, plina. Učinak toga novog nameta trebao bi biti ublažen uspostavom novog Socijalnog fonda za klimatsku politiku, iz kojeg će se financirati potpora pogođenim ranjivim kućanstvima, poduzećima i korisnicima prijevoza.

Taj fond trebao bi iznositi 87 milijardi eura u razdoblju od 2027. do 2032. godine a financirao bi se sredstvima dobivenima od prodaje emisijskih jedinica na dražbi.

Kako će točno funkcionirati ETS za zgrade vidjet ćemo u narednom razdoblju. 

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)HUPFAS_Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustavaHrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!