Goran Golenić
Izvor: ZGRADOnačelnik.hr
ZGRADOnačelnik.hr
STAMBENO PITANJE

Je li rast cijena nekretnina 'pojeo' subvenciju? Pitajte građane Slavonskoga broda ili Osijeka

Subvencionirani krediti, poznatiji kao 'APN krediti', postali su iznimno popularni. A unatoč rastu cijena nekretnina u Hrvatskoj, broj zahtjeva nije padao, nego je rastao.

Subvencionirani stambeni krediti su mjera koja traje od 2017. godine. Mjeru provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). Uz to, APN provodi i programe poticajne stanogradnje (POS). 

U proteklih pet godina uz Program POS i subvencije na stambene kredite svoj je dom osiguralo čak 23.412 mladih obitelji. 

Goran Golenić, pomoćnik direktora Odjela za subvencioniranje stambenih kredita u APN-u gostovao je u četvrtoj emisiji ZGRADOnačelnik koju u partnerstvu donose prvi poslovni internet i podcast radio PoslovniFM i ZGRADOnačelnik.hr, prvi online savjetodavni servis za svakog suvlasnika u Hrvatskoj.

Kratka analiza posljednjeg natječaja APN kredita

- To je mjera koja se provodi pet godina, u šest krugova prikupljeno je više od 22.000 zahtjeva. To je mjera za mlade. Ciljevi su da se mladima omogući da ostanu u manje razvijenim gradovima i općinama. U posljednjem krugu kamatne stope su na rekordno niskoj razini. Zaprimili smo 4.739 zahtjeva, 4.642 su odobrena, 30 odbijeno, 67 je odustalo i raskinuta je odluka - kaže Golenić. 

'APN krediti' van Zagreba?

- Generalno, od 2017. godine, najveći broj odobrenih kredita odnosi se na Zagreb, više od 6.000. Važno je naglasiti, druga po brojnosti odobrenih kredita je Osječko-baranjska županija s preko 2.000 odobrenih kredita, slijede Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija. Naglašavam da su pri vrhu i Brodsko-posavska i Vukovarsko-srijemska županija iz kojih je najveći broj građana odlazio. Promatramo li gradove, naravno, Zagreb je na prvome mjestu, slijedi Osijek s preko 1.100 odobrenih zahjteva, pa Split i Rijeka te Slavonski brod - ističe Golenić. 

Jesu li 'APN krediti' uzrokovali rast cijena na tržištu i je li time taj rast 'pojeo' subvenciju

- Nažalost, svjesni smo rasta cijena nekretnina na tržištu. Raste cijena nekretnina i u Europi. Neovisno o svim problemima, mladi tu mjeru i dalje smatraju dobrom, što potvrđuju brojke posljednjeg natječaja. Unatoč rastu cijena nekretnina, broj zahtjeva nije padao, nego je rastao. S druge strane, je li cijena 'pojela' subvenciju možda bi trebalo pitati građane Brodsko-posavske ili Osječko-baranjske županije. Njima nije takva situacija - kaže Golenić. 

Program POS

- POS je program koji traje već 20 godina i imao je uspone i padove. U ovome trenutku je 11 lokacija u izgradnji, a brojne su u pripremi. Uloga APN-a je velika u tome programu. APN je nositelj investitorskog posla vezano za izgradnju i prodaju tih stanova. To su poslovi pripreme lokacije, ugovaranja zemljišta, izgradnja zgrade i praćenje izgradnje, prodaja stanova i praćenje tih objekata u garantnom roku. Važno je naglasiti da je cijena kvadrata stana u POS-u maksimalno 1.350 eura i ne može biti viša od toga. Niske su kamatne stope, a tu je i sigurnost državnog programa da će ti objekti biti i izgrađeni.

Uspredba POS-a i 'APN kredita' 

- Oba programa imaju svrhu rješavanja stambenog pitanja mladima. U 'APN kreditima' građani samostalno pronalaze nekretninu koju žele kupiti, ili sagraditi kuću. A u POS programu je zadana lokacija. Kamatne stope su u ovome trenutku nešto povoljnije u programu 'APN kredita'. Što se tiče POS programa, cijena od 1.350 eura po kvadratu je prilično povoljna, a i krediti su, odnosno kamatne stope, povoljne, kreću se oko 1,6 posto - objašnjava Golenić. 

Ukratko rečeno, 'APN krediti' nude:

  • nižu kamatnu stopu
  • skuplji 'kvadrat'
  • građani mogu kupiti nekretninu na željenoj lokaciji

U POS programu:

  • cijena četvornog metra je prilično niža
  • kamatne stope su niske
  • lokacija je zadana

Novi poziv za APN kredite?

- Ti krediti će 'ići' u 2022. i 2023. godini. Iduće godine u isto vrijeme bi mogli krenuti - zaključio je Golenić.

APN upravlja i s nekretninama diljem Hrvatske, iznajmljuju stanove, garaže i parkirna mjesta. Poslušajte emisiju i provjerite kako se možete javiti.

Dosadašnje emisije ZGRADOnačelnik:

Ključan problem zgradarstva je vlasništvo - kako potaknuti građane da obnavljaju zgrade

Zgrade se energetski mogu obnoviti ISKLJUČIVO novcem EU-a, a natječaja i plana nema

Dražen Pomper: Nema više tete u općini koja se brine za vašu zgradu, to morate sami

Pratite temu #APN i vjerujemo da ćete pronaći korisne savjete i informacije. Sretno!

Pratite temu #POS i vjerujemo da ćete pronaći korisne informacije. Sretno!

*U komentarima i mišljenjima izneseni su osobni stavovi autora i ne mogu se ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Zgradonačelnik.hr-a. Zgradonačelnik.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.