Otpad
Izvor: master1305 / Freepik
ZGRADOnačelnik.hr
BESPLATNA KONFERENCIJA - OTPAD 360°

Hoćemo li se ugušiti u vlastitom otpadu ili postoji rješenje problema

"Čovječanstvo neće umrijeti u atomskoj noćnoj mori - ugušit će se u vlastitom otpadu." Ovu je frazu svojedobno rekao veliki fizičar, nobelovac, Niels Bohr. Nažalost, ta izjava, iako tada shvaćena kao pretjerana, mogla bi se i polako se pretvara u stvarnost.

Naime, cijeli svijet, a Hrvatska nije izuzeta od toga, bori se s problemom otpada. Gdje s otpadom? Što raditi s njime? Kako?

To su samo neka od pitanja koja postavljaju mnogi, a odgovor nije lako pronaći. Zadnji problem sa zagrebačkim Jakuševcem ukazuje na to da je otpad izrazito zapetljani čvor koji još nitko nije uspio otpetljati. A slične borbe sa zbrinjavanjem otpada i odlagalištima vode se i u Splitu, Rijeci i drugim dijelovima Hrvatske.

Svaki Hrvat proizvede 1,3 kilograma komunalnog otpada dnevno! Odnosno, to je 474 kilograma godišnje. U 2022. godini ukupno je nastalo 1.844.382 tone komunalnog otpada što je rekordna vrijednost od kada se prate ovi podaci (1995. godina), objavljeno je u Izvješću o komunalnom otpadu za 2022. godinu koje je izradilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Od navedenog broja, stopa odvojeno sakupljenog komunalnog otpada (sve vrste komunalnog otpada - papir, plastika, biootpad - osim miješanog komunalnog otpada) iznosila je 46 posto. To znači da su Hrvati odvojeno prikupili 844.387 tona otpada.

Dakle, jednostavnom matematikom dobije se da svaki Hrvat stvori:

  • 0,70 kg miješanog komunalnog otpada dnevno, odnosno 257 kg godišnje i
  • 0,59 kg ostalog otpada dnevno, odnosno 217 kg godišnje

Što se može učiniti da bi gradovi bili čišći i građani zadovoljniji?

Naime, prema rezultatima ankete koju je ZGRADOnačelnik.hr provodio od sredine rujna do kraja 2023. godine, od 3.650 anketiranih koji žive u višestambenim zgradama diljem RH, njih gotovo 35 posto izjavilo je da je otpad oko zgrade iznimno veliki problem.

Zato su ZGRADOnačelnik.hr i Motus media, uz programsko partnerstvo Udruge gradova, odlučili organizirati konferenciju

OTPAD 360° - jučer smeće, danas problem, sutra sirovina

koja će se održati u četvrtak, 29. veljače 2024. godine s početkom u 10:00 sati 
u hotelu International (dvorana Market), Miramarska cesta 24, Zagreb

Konferencija je besplatna, uz OBVEZNU prijavu

 PRIJAVA NA KONFERENCIJU

"Otpad nije smeće" - i to je fraza koja se često može čuti već nekoliko godina i koju mnogi smatraju samo ispraznom. No, iako fraza, ona je točna, istinita i provediva. O otpadu se često govori kao o nečemu lošemu, nečemu što nitko ne želi u svojemu dvorištu, a zapravo je svugdje. Ova konferencija otvara nove teme i predstavlja rješenja, pokazuje pozitivne primjere iz okolice, ukazuje na prilike koje se nalaze ispod zakopanih brda smeća te govori o zelenoj, čistoj i održivoj budućnosti.

Cilj konferencije je govoriti o škakljivim temama kao što su energane (u medijima često nazivane spalionice) o kojima će stručnjaci govoriti "za i protiv", pokazati uspješne primjere hrvatskih gradova, ali i gradova susjednih država, kao i samih država te modele koje su primijenili u rješavanju problematike otpada. Na konferenciji će se govoriti o ulozi velikih kompanija u stvaranju, ali i recikliranju otpada.

Uz predavanja, na konferenciji će se održati TRI PANEL RASPRAVE:

  • Energana - prilika ili prijetnja? - Bečka energana nedavno je proslavila 60. obljetnicu. U Hrvatskoj se na spomen energane na noge dižu sve zelene udruge. No je li uistinu energana "opasnija" od, primjerice, ispušnih plinova automobila, kruzera ili novogodišnjeg vatrometa?
  • Čisti gradovi, sretni građani - Nova pravila igre u prikupljanju otpada u Hrvatskoj uzburkala su mnoge vode. Neki gradovi već godinama imaju uspješan sustav prikupljanja i odvoza otpada, čiste ulice i efikasnu "čistoću", a neki se bore s brojnim izazovima.
  • RE(use/duce/cycle) Reuse, reduce, recycle - od žličice preko hrane i namještaja do elektronike – Kompanije u Hrvatskoj i svijetu okreću se ekološkom djelovanju i poticanju ekološke svijesti. Više nema plastičnih žličica, baca se sve manje hrane, od starog namještaja radi se novi, a stara elektronika udahnula je novi život modernim uređajima.

PROGRAM KONFERENCIJE

Konferencija je besplatna za sve sudionike uz obveznu prijavu. Vidimo se prijestupnog datuma 2024. godine.

PRIJAVA NA KONFERENCIJU

Aktualne teme o otpadu provjerine u POSEBNOJ TEMI ZGRADOnačelnik-hr-a.  

OTPAD 360°

Ako vas zanima tema oko komunalnog otpada, odvajanja, odvoza i zbrinjavanje otpada, recikliranja, cijena i informacija povezanih s komunalnim poduzećima pratite #otpad.