potres
Izvor: ZGRADOnačelnik.hr
ZGRADOnačelnik.hr
KAD SE MALE RUKE SLOŽE

OBNOVA NAKON POTRESA - Sve procedure i koraci na jednome mjestu

Važno je istaknuti da se većina sadržaja u vodičima za obnovu preklapa, no donosimo razlike i usporedbe. Na ovaj način međusobnim savjetima građani si mogu uzajamno pomoći i ubrzati postupak obnove.   

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine izradilo je dva vodiča za obnovu građevina nakon potresa koji sadrže osnovne informacije za građane o načinu podnošenja zahtjeva za uklanjanje i obnovu zgrada oštećenih u razornim potresima 22. ožujka te 28. i 29. prosinca 2020., kao i za gradnju zamjenskih obiteljskih kuća.

U vodičima su navedena:

  • prava koja građani mogu ostvariti u skladu s oznakom koju su za njihovu zgradu ili kuću odredili statičari
  • konkretni koraci u postupku od predaje zahtjeva do početka konkretnih radova
  • dani su i odgovori na najčešća pitanja s kojima se građani susreću u pripremi za obnovu

Ono što je važno istaknuti jest da se u spomenutim vodičima preklapa većina sadržaja na području:

Stoga ZGRADOnačelnik.hr donosi korake 'po naljepnicama' koje vrijede za SVE županije kojima su nekretnine oštećene u potresima, ističe razlike između ta dva vodiča i poziva sve građane kojima je imovina oštećena da se ujedine i pomognu jedni drugima savjetima iz vlastitog iskustva u obnovi.

Brojne su Facebook grupe, poput: 

i različitih tema na forum.hr-u kroz koje je to najučinkovitije napraviti, a ZGRADOnačelnik.hr će se i dalje truditi da vam kroz rubriku Obnova nakon potresa, ali i kroz svoje druge rubrike, što razumljivije pruži što više savjetodavnih i korisnih informacija.

Klikom na linkove možete jednostavnije vidjeti procedure i korake za 'svaku naljepnicu':

Pratite rubriku OBNOVA NAKON POTRESA i vjerujemo da ćete pronaći korisne savjete i informacije. Sretno!

*obnovu nakon potresa podržava Hrvatska poštanska banka (HPB) koja suvlasnicima nudi specijalizirane kredite za obnovu nakon potresa