alarm, sunset
Izvor: Gerd Altmann/Pixabay
ZGRADOnačelnik.hr
OSUNČAJMO HRVATSKU

Godina je prošla. Energetsku učinkovitost nekretnina promoviramo i dalje

Sat otkucava. Promjene u našim navikama i ponašanjima su hitne i nužne. Nema više čekanja, mrtvih slova na papiru i samo priče. Vrijeme je za djelovanje - svih nas.

Prošlo je nešto više od dvije godine od pokretanja ZGRADOnačelnik.hr-a i mrvu više od godine dana otkako smo započeli provoditi projekt 'OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo – ZAJEDNO' i možemo reći da smo izuzetno ponosni što kroz ove projekte uspijevamo mijenjati svijest o važnosti kvalitetnog upravljanja i održavanja svih vrsta nekretnina u Hrvatskoj te poticati (su)vlasnike na razmišljanje o energetskoj učinkovitosti u cjelokupnom zgradarstvu i da krenu u realizaciju korisnih projekata. Na pozitivan način guramo dalje.

Tekstovi i rubrika Osunčajmo Hrvatsku

Već nakon pola godine otkako smo započeli s provedbom projekta 'OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo – ZAJEDNO', ispunili smo planiranu kvotu tekstova o tematici energetske učinkovitosti (energetska učinkovitost, energetska obnova, obnovljivi izvori energije) na koju smo se obvezali. Zahvaljujući velikoj pomoći pokrovitelja, partnera i sponzora projekta (koje možete vidjeti na dnu svakog tematski povezanog teksta), do danas smo u rubrici 'Osunčajmo Hrvatsku' objavili čak 190 tekstova - od savjeta, iskustava iz prve ili druge ruke, korisnih informacija do javnih poziva koji se odnose na energetsku obnovu i primjenu OIE-a. 

Isto tako, svaki tekst je bio objavljen i na našim društvenim mrežama (Facebook i LinkedIn, a poneki i u FB grupi Predstavnici suvlasnika), a čitatelji su ih i sami dijelili dalje. Partneri projekta, kao i brojni drugi mediji, također su radili na diseminaciji ovog jako bitnog sadržaja.

Besplatni priručnik 

Također, da bi se što jasnije i na jednome mjestu objasnilo kako ugraditi sunčanu elektranu na krovu kuće ili zgrade, ZGRADOnačelnik.hr je, zahvaljujući podršci partnera ENNA - energia naturalis, izradio poseban besplatni e-book, tj. brošuru: Priručnik za postavljanje fotonapona na krov kuće ili zgrade. Tekstovi u priručniku nastali su temeljem suradnje s brojnim partnerima projekta OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO.

PREUZMITE PRIRUČNIK

U priručniku možete saznati kako ugraditi sunčanu elektranu na krov, na što trebate paziti kod određivanja veličine i snage elektrane, ima li smisla realizirati solarnu elektranu bez poticaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) i još brojne druge zanimljivosti.

Vjerujemo da će mnogima ovaj priručnik pomoći u procedurama ugradnje te da će ako su sumnjali u prednosti ugradnje ta sumnja sada nestati. Ugradnja obnovljivih izvora energije put je ka energetskoj samoodrživosti. Na svakome od nas je da procijenimo svoje sposobnosti i mogućnosti te donesemo odluku u pravome smjeru. Vjerujemo da će ovaj priručnik biti dobra podloga za takvu odluku.

Radijska emisija

U sklopu emisije ZGRADOnačelnik, koju radimo s dragim nam medijskim partnerom, prvim poslovnim internet i podcast radiom PoslovniFM, obradili smo i pet emisija na temu 'Osunčajmo Hrvatsku', a u kojoj su sudjelovali:

  • Maja Jurišić, predsjednica Udruge Pokret Otoka, članica Upravnog vijeća Dalmatinske energetske agencije (DEA), stručnjakinja za održivi razvoj otoka
  • Robert Fabek, voditelj odjela za energetsko i klimatsko planiranje Energetskog instituta Hrvoje Požar
  • Alenka Košiša Čičin-Šain, (tadašnja) vršiteljica dužnosti direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
  • Ivo Čović, direktor tvrtke KONČAR - obnovljivi izvori
  • Kristina Čelić, ravnateljica Uprave za energetiku pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja

Više o svim do sada snimljenim emisijama možete pročitati na našim web stranicama kao i na internetskim stranicama PoslovniFM.

Konferencije, edukacije, predavanja, sudjelovanja

Krajem ožujka 2022. u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine organizirali smo besplatnu edukativnu konferenciju 'Od Plana za oporavak i otpornost prema energetskoj obnovi zgrada' na koju se odazvalo više od 800 sudionika. Pitanja sudionika su bila uistinu brojna, a niti jedno na kraju nije ostalo neodgovoreno jer upravo smo u suradnji s predavačima i panelistima konferencije na sva ona koja su ostala neodgovorena na konferenciji naknadno odgovorili,

Osim navedenog, realizirali smo nekoliko predavanja i edukacija uz pomoć partnera projekta:

Isto tako, gostovali smo u brojnim televizijskim i radijskim emisijama, davali različite izjave za brojne medije, sudjelovali kao slušatelji, panelisti, moderatori, predavači na različitim konferencijama, okruglim stolovima i drugim događanjima, izravno ili neizravno na temu energetske učinkovitosti (Savjetovanje upravitelja nekretninama, ArhiBau, SEELift 2022., Energetska kriza - opomena za budućnost...)

Upiti

Putem e-maila i poruka na društvenim mrežama na dnevnoj razini dobivamo različite upite, prvenstveno građana, o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije i energetske obnove. Najviše ih muče financije, odlučivanje (za višestambene zgrade), nerazumijevanje zakona i pravilnika te pronalaženje kvalitetnih izvođača radova.

Radne skupine

Također, do sada smo održali nekoliko radnih skupina partnera projekta na kojima smo raspravljali o gorućim problemima energetske obnove i sunčanih elektrana na nekretninama Hrvatske:

Svakako i dalje namjeravamo održavati ovakve radne skupine.

Potpisnici

Zahvaljujući Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, ZGRADOnačelnik.hr se pridružio maloj, ali snažnoj skupini partnera i potpisnika Povelje o dekarbonizaciji, na što smo jako ponosni.

Za kraj

Uz sve spomenuto, zahvaljujući entuzijazmu i želji da nam svima bude bolje kao i podršci naših partnera, pokrovitelja i sponzora te prvenstveno čitatelja i članova FB grupe Predstavnici suvlasnika, otvorili smo niz rasprava. Cilj nam je bio, a bit će i dalje, da se građani (ali i drugi dionici) zainteresiraju i krenu u smjeru energetske učinkovitosti, da nam postavljaju brojna dodatna pitanja za čije odgovore smo se ponekad znali poprilično pomučiti zbog nedorečenosti nekih zakona i pravilnika. Na neka pitanja još uvijek tražimo odgovore.

I dalje su prisutni problemi oko nerazumijevanja prava i obveza, koristi od ulaganja u nekretninu općenito i nedostatka financija te smo još uvijek daleko od toga da postanemo klimatski neutralna zemlja s predivnim i održivim nekretninama i gradovima, ali svaki mali korak naprijed u tome je već pozitivna promjena. A otpad? To je tek tema za sebe.

No važno je naglasiti da su se mnogi građani (suvlasnici kuća, zgrada, vikendica) i poduzetnici (poslovne zgrade) pokrenuli i već krenuli u realizaciju. Također pratimo što se događa s nekretninama u javnom vlasništvu.

Posebno hvala svima vama koji su prenosili i dijelili sadržaj te svima koji nas redovito obavještavaju o novim događanjima, promjenama, zanimljivostima na ovu temu i pridonose redovitom stvaranju korisnog sadržaja. Neizmjerno hvala i svima onima koji na različite načine financijski (oglašavanja, sponzorstva, partnerstva itd) podržavaju rad ZGRADOnačelnik.hr-a i projekt Osunčajmo Hrvatsku. 

Usluge ZGRADOnačelnik.hr-a

Zahvaljujući podršci svih vas, ZGRADOnačelnik.hr će i dalje pratiti sve što se tiče nekretnina u Hrvatskoj (višestambene zgrade, obiteljske kuće, vikendice, poslovne i javne zgrade), i to kroz rubrike:

Kroz edukativne, savjetodavne, informativne i iskustvene tekstove, djelovat ćemo na pozitivne promjene. I dalje ćemo se baviti problematikom prava i obveza (su)vlasnika višestambenih zgrada i kuća u Hrvatskoj te uz pomoć različitih institucija i partnera nuditi rješenja, olakšavati komunikaciju i snalaženje u brojnim zakonima, pravilnicima i različitim propisima s ciljem da jednog dana svi živimo u ljepšim i održivijim nekretninama i gradovima. 

Isto tako, nastavljamo se zalagati za energetsku obnovu i primjenu obnovljivih izvora energije na svim vrstama nekretnina u Hrvatskoj te kroz projekt  'OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - zajedno!' raditi na stalnom promicanju i educiranju svih dionika o važnosti ove teme. Osim toga, koliko god to bude moguće, organizirat ćemo edukacije, okrugle stolove, pružati usluge savjetovanja itd. te pridonositi društvu u cjelini. Nećemo zaboraviti pratiti sve ostale teme vezane za nekretnine, uključujući poslovne i javne zgrade.

Hvala svima na podršci. Ekipa ZGRADOnačelnik.hr-a

O nama

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!